1937-ben Ralph Loziers, az Olajmag Termékek Országos Intézetének általános tanácsadója, elmondta a marihuána betiltásával foglalkozó kongresszusi bizottságnak hogy �a kendermagot... Minden keleti népnél és Oroszország egyes részein is élelmiszerként fogyasztják. A földeken termesztik és zablisztként használják.   Keleten sok millió ember naponta fogyasztja élelmiszerként a kendermagot. És ezt számos generáció óta teszik, különösen éhínség idején."  Ez 60 éve volt. Ma tudjuk, hogy a kendermag a növények birodalmának leggazdagabb életet adó esszenciális zsírsav forrása, és könnyen lehet, hogy ez lesz a rák és a szívbetegségek gyógyszere.                                

 

A KENDERMAG:

AZ EMBERISÉG LEGJOBB ÖNÁLLÓ TÁPLÁLÉKFORRÁSA

 

A földön létező több mint 3 millió ehető növény között nincs még egy olyan önálló növényi forrás, amelynek táplálkozási értéke összehasonlítható lenne a kendermagéval. A kendermagban az emberi táplálkozás számára ideális arányban találhatók a teljes értékű fehérje és az esszenciális olajak. Csak a szójában található ennél nagyobb mennyiségű fehérje. A kendermag fehérjéjének összetétele azonban egyedülálló a növények birodalmában. A kendermagban található fehérje hatvanöt százaléka az edestin nevű globulin formájában van.

A kendermag egyedülállóan magas  edestin tartalma, amely albuminnal egy másik, minden magban megtalálható globuláris fehérjével társul, ez azt jelenti, hogy a kendermagban azonnal rendelkezésre álló fehérje ideális arányban tartalmaz minden  esszenciális aminosavat. Biztosítja, hogy a szervezetnek rendelkezésére álljanak azok az építőelemek, amelyekből olyan fehérjéket állíthat elő, mint a betegségekkel harcoló immunglobulinok, vagyis azok az ellenanyagok, amelyeknek feladatuk elhárítani a fertőzéseket, mielőtt még a beteg tünetei megjelennének.         

A kendermag fehérjéje még a táplakozást gátló tuberkulózis, és szinte minden más táplálkozást gátló betegség esetég lehetővé teszi a maximális tápláltság elérését.*

*Cohen & Stillman, Therapeutic Potential of Marijua-na, Plenum Pres, N.Y. , 1976; Csehszlovák tuberkulózisos táplálkozási tanulmány, 1955.

Még ennél is fontosabb az immunrendszer erősítéséhez, hogy a kendermag a növényvilág legmagasabb esszenciális zsírsav tartalmú forrása. Ugyanis ezek az esszenciális olajok, a linolsav és a linolénsav felelősek a bőrünk, hajunk, szemünk fényéért, sőt még a gondolkodási folyama-tokért is. Bevonják (és tisztítják) az artériákat, és alapvető fontosságúak az immun-rendszer számára.

Ezeket az esszenciális zsírsavakat használta Dr. Joanna Budwig (akit 1979 óta minden évben Nobel-díjra jelöltek) végső stádiumban lévő rákos betegek, valamint olyan személyek kezelésére, akik szív-érrendszeri betegségben, mirigyatrófiában, epekőben, vese-degenerációban, pattanásokban, bőrkiszáradásban, menstruációs problémákban és immunelégtelenségben szenvedtek.

Ez és más vizsgálatok indították William Eidelmant, M.D., (UCLA) és R. Lee

Hamiltont, Ed. D., Ph.D., orvosbiokémikust (UCLA) arra, hogy felemelje szavát a kender �életadó értékei" mellett:

�Ezek az esszenciális olajok támogatják az immunrendszert és védenek a vírusok és láz immunrendszert érő egyéb támadások ellen. Olyan vizsgálatok vannak folyamat-ban, amelyek során ezekkel az esszenciális olajokkal HIV-vírussal fertőzött emberek immunrendszerét próbálják segíteni. Az eddigi eredmények rendkívül bíztatóak.

Mi ezeknek az esszenciális olajoknak a leggazdagabb forrása? Igen, kitalálták, a kender növény magja... A Föld legértékesebb növénye, a kender betiltóinak meg kellene hátrálniuk az emberi szükségletek előtt... A kiváló egészség és a világ élelmi-szerrel való ellátása karnyújtásnyira van tőlünk." (1991. december 29. és 1997. július)

A kendermag-kivonatok, akárcsak a szójából készültek, fűszerezhetők csirke, hússzeletek, vagy pörkölt ízesítéséhez, és felhasználhatók tofujellegű túró és margarin készítésére, olcsóbban, mint a szója. Minden mag csíráztatása javítja annak táp-értékét, és a kendercsíra ugyanúgy felhasználható saláták vagy főtt ételek készítéséhez, mint bármely más csíra.

A csíráztatott kendermagból ugyanúgy lehet tejes nedvet készíteni, mint a szójából. A kaliforniai Santa Cruzban élő Alan �Kendermag" Brady és a Kolorádói Abba sas ezt a tejet ízletes és tápláló, sokféle-keppen ízesített jégkrém készítésére használja, amely bizonyíthatóan csökkenti a koleszterinszintet.

A kendermagot meg lehet őrölni, és lisztként használni, vagy meg lehet főzni, megédesíteni és tápláló müzlit készíteni belőle - akárcsak a zabpehelyből, vagy a búzakorpából. Ez olyan, mint a zabkásaleves. (A rosthoz hasonlóan a kendermag sem idéz elő extázist.)

A kender kedvelt madáreledel, tápláló � olajtartalma miatt." (Margaret McKenny, Birds in the Garden (Madarak a kertben) Reynal & Hitchcock, NY, 1939.) Hihetetlen módon, ha a kendert a magjáért termesztik, az érett nőivarú növény betakarított súlyának a fele mag.

Édes vizű tavakban horgászó angolok és európaiak 1995-ben elmondták nekem, hogy Európában a kendermag beetetésre mindig kedvenc csali volt. A számos európai horgász közül egyik sem tudta, hogy a kendermagnak és a. marihuánának valami közük van egymáshoz. A kendermag tehát a madarak és a halak kedvenc eledele.

Amikor a kendermagból kisajtolják a magas tápértékű olajat, melléktermékként egy magas fehérjetartalmú magpogácsa marad. A kendermag-pogácsa egészen századunkig a világ egyik alapvető állati takarmánya volt.* A kendermag csaknem teljes értékű táplálékot jelenthet minden házi-; állatnak (kutya, macska), számos haszonállatnak és baromfinak, és lehetővé teszi, hogy az állatok maximális súlygyarapodást érjenek el a jelenlegi tápok költségénél olcsóbban. És nincs szükség semmilyen mesterséges növekedési hormonra, szteroidra vagy más szerre, amellyel jelenleg az emberi fajt és a táplálékláncot mérgezik.

Nem őrületes dolog, hogy a madarak, ha-lak, lovak és emberek, és általában az élőlények első számú élelmiszere illegális az Egyesült Államokban, mert így rendelte el az Amerikai Kábítószer ellenőrző Hivatal, az USDA?

*U.S. Mezőgazdasági index; Prazier, Jack, The Marijuana Farmers , SolarAge Press, New Orleans, LA, 1972; Fats ThatHeal, Fats That Kill (Gyógyító és' gyilkos zsírok), Udo Erasmus, 1996.

EGY VILÁGMÉRETŰ

ÉHINSÉG KÍSÉRTETE

Ha a kendermag-fehérje világszerte széles körben elterjedne, ez számos gyereket megmenthetne, aki ma a fehérjehiányos táplálkozás miatt meghal. A becslések szerint a harmadik világ országaiban a gyerekek 60 százaléka (kb. évi 12-20 millió) emiatt hal meg öt éves kora előtt És még többnek rövidül meg emiatt az élete és/vagy károsodik az agya.

Ne feledjük, hogy a kender barátságos növény, szinte bárhol megnő, még barátságtalan körülmények között is. Az ausztrálok két hosszú éhínséget éltek túl a 19. században úgy, hogy szinte semmi mást nem használtak fehérjeforrásként, mint kendermagot, rostként pedig kenderlevelet.

Emellett a legújabb kutatások szerint az Ózonréteg elvékonyodása a világot a szója-termés jelentős csökkenésével fenyegeti- ez, az ózonpajzs sűrűségének az ingadozásától függően, elérheti akár a 30-50 százalékot. A kender viszont ellenáll az ultra-ibolya sugárzás károsító hatásának, és kiválóan nő úgy, hogy több cannabinoidot állít elő, amelyek megvédik az ultraibolya sugaraktól.      

Nem csoda, hogy egyes közép- és dél-amerikai országok gyűlölik Amerikát, és szeretnének megszabadulni az amerikaiaktól; nemtörődöm gyilkosoknak tekintenek bennünket. Kormányunk évekig követelte a földek paraquattal való mérgezését; ezeken a földeken a farmerok 1545 óta törvényesen termesztettek kendert, amióta Fülöp spanyol király elrendelte, hogy ezt a  növényt egész birodalmában termeszteni kell, hogy élelmiszert, vitorlát, kötelet, kendőt, vásznat és inget készítsenek belőle. Emellett a legfontosabb gyógyszer is volt, amelyet láz ellen, gyerekszüléskor, epilepsziában és reumatapaszként is használtak - röviden, egyike a legősibb megélhetéseknek, gyógyszereknek, élelmiszer-nyersanyagoknak és relaxációs szereknek.

Ha ma valakit Dél és Közép-Amerikában rajtakapnak ősi terményük, a kender termesztésén, akkor elkobozzák a földjét, őt pedig börtönbe zárják az Egyesült Államok által támogatott kormányzati katonai vezetők, akik cserébe azért, hogy folytassák a kender kutatására irányuló politikájukat, nagyobb amerikai lakossági és  katonai segélyt kapnak.     

           I

ALAPVETŐ BIOLÓGIAI KAPCSOLAT A TÁPLÁLÉKLÁNCBAN

 Politikusaink, akik az éveken át tartó szándékos félreinformálás alapján ezeket a marihuánát betiltó törvényeket hozták, lehet, hogy ezzel nemcsak a madarakat, hanem az embereket is kihalásra ítélték.

Számos állat madarakat, vagy madártojást eszik. A vadmadarak alapvető részei a táplálékláncnak; a madárpopuláció létszáma folyamatosan csökken, egyebek mellett á petrokémiai eredetű rovarirtóknak, gyomirtóknak és a kendermag hiányának köszönhetően. Ha kendermagot is fogyasztanak, a madarak 10-20 százalékkal tovább élnek, több utódjuk van, és a tolluk fényesebb és olajosabb, aminek következtében messzebbre tudnak repülni.

1937 előtt több mint 10 millió acre területen, vadon nőtt maggal teli kender az Egyesült Államokban. Sok száz millió madár kedvenc és alapvető tápláléka volt ez, míg kormányunk el nem kezdte a táplálék-lánc eme elsődleges láncszemének a teljes �kiirtását�. 1998 májusában az Egyesült Államok kezdeményezte az ENSZ-ben, hogy nyilvánítsák törvényen kívülinek a kender valamennyi formáját, köztük az orvosságokat, élelmiszereket, papírt, textilt, és minden egyéb származék alkalmazását. Kormányunk arra akarja rávenni az ENSZ-t, hogy kezdje el a történelem legnagyobb és legátfogóbb növénykiirtását, amíg egyetlen szál kender is nő valahol. Ez az ajánlás, New Gingrichnek, a Ház szóvivőjének és republikánus kongresszusának a javaslata számos demokrata partnerrel együtt, felbujtás a Föld elleni bűntettre.

 

 Lábjegyzetek:

1. Walker, David W., Ph.D., Can Hemp Save Our Planet? (Megmentheti-e a kender bolygónkat), idézve St. Angelo, A J., Conkerton, E.J., Dechary J.M. és Altschul A.M. munkáját, 1966 Biochimica et Biophysica Acta, 121. kötet, 181. oldal; St. Angelo, AYatsu, L.y. és Allschul A.M. 1968, Archives of Biochemistry and Biophysics, 124. kötet, 199-205. oldal; Stockwell, D.M., Dechary, J.M. és Altschul A.M.; 1964, Biochimica Biophysica Acta, 82. kötet, 221. oldal.

2. Morroson, R.T. Szerves Kémia, 1960; Kimber, Gray, Stackpole, Anatómiai és Fiziológiai Kézikönyv, 1943.

3. Világ Éhségelleni Projekt, Mentsük meg a Gyerekeket, EST, Forum.

4. Frazier, Jack, The Marijuana Farmers, Solar Age Press, New Orleans, LA, 1972; Id. még az ausztrál történelemkönyvekben.5. Teramura, Alan, Marylendi Egyetem vizsgálata, a Discover magazinban, 1989 szeptemberben; Ralph Loziersnek, az Országos Olajmag Intézet munkatársának kongresszusi tanúvallomása a KöltségVetési Bizottság előtt, 1937.